Noteringar från resan till Visingsö den 3 juni 2025
Noteringar nedtecknade av Helena Lindqvist
Tisdagen den 3/6 gjorde Reumatikerföreningen i Västervik, en bussresa till Visingsö.
Åkte först via Linköping till Mjölby. Fick förmiddagskaffe och fralla på Albacken, nära E4-an. Gammalt och mysigt ställe.
Därefter gick färden till Gränna. En del av bussresenärerna besökte Grenna museum med bla Andrée expedition. De fick gå runt på museet på egen hand och fick se en film. Övriga bussresenärer åkte runt i Gränna och stannade en stund vid Gyllene Uttern och såg på utsikten till Visingsö. Några gick till Cannes polkagrisfabrik och köpte polkagrisar.
Sedan åkte vi till färjeläget och tog färjan över till Visingsö.
Väl framme åt vi lunch på Solbackens Restaurang. God lunch med rökt fisk.
Tillbaka till bussen träffade vi vår lokalguide, Janne Pettersson, som visade sig var en fantastiskt kunnig guide.
Han började att berätta om Per Brahe som dubbades till greve av Erik den XIV och 1562 fick han nästan hela Visingsö som grevskap.
Efter närmare 100 års byggtid stod Per Brahes den yngre slott, Visingsborg, färdigt (1662). Slottet övergavs 1680, efter att grevskapet dragits in till svenska kronan. Mellan 1715 och 1718 användes slottet till förläggning av krigsfångar och brann ner december 1718.
Guiden berättade att Vätterns medelvattenstånd ligger på ca 88 meter över havet. Strax söder om Visingsö ligger sjöns största djup 128 meter. Medeldjupet är 40 m.
Vättern är en näringsfattig sjö med ett siktdjup på 13 meter.
Sedan åkte vi till genom ekskogen på Visingsö. Där planterades mer än 300000 ekar, som på 1800-talet skulle säkra flottans behov av virke.
Sverkereken är planterad till minne av Karl Sverkersson som blev mördad på denna plats år 1167.
Efter ekskogen åkte vi till södra delen av ön (Näs). Fortsatte sedan till norra delen av ön.
Där vi stannade har Janne sin äppelodling, som han numera arrenderar ut. Hans far startade verksamheten med 300 äppelträd men sedan har Janne satt ytterligare 3000.
Jannes syster Margareta, har försäljning av blommor i ett växthus, bredvid fruktodlingen. Många av oss köpte växter varav flera inte var så vanligt förekommande.
På ön finns idag 1 mjölkbonde men nu byggs det till en ny anläggning, av den yngre generationen.
På ön finns 1 buss som har till uppgift att vara skolbuss, färdtjänst och "vanlig" buss. På ön finns det 672 bofasta.
Det finns 1 mataffär som är öppen alla dagar.
På 1800-talet började Remmalagskjutsarna. Det var turer till gästgiverierna där många åt och drack så mycket att de blev mycket berusade. För att kunna skjutsa hem de berusade bands de fast med remmar på vagnarna. Därav namnet Remmalag.
När vi hade åkt runt hela Visingsö åkte vi färjan tillbaka till Gränna.
Därefter åkte vi via Eksjö, till Ljusboden i Hult, under hemvägen. Där fick vi jättegoda smörgåsar, kaffe och kaka. Vi kunde även shoppa ljus och keramik. Efter detta besök bar det av hemåt.
Vid hemkomsten var nog alla lite trötta men vi tyckte att vi haft en mycket trevlig och givande resa, dessutom med härligt väder.