Reumatikerföreningen i VÄSTERVIK har haft medlemsträff på HC-center 29/4.

Noteringarna nedtecknade av Helena Lindqvist


Ordförande Anne Svensson hälsade medlemmarna välkomna. Därefter gav ordförande ordet till Hemside-ansvarig Stig Ragnarsson, som frågade om det var OK att han fotade medlemmarna och lägger ut bilder på hemsidan.

Sedan hälsade Ordföranden, Bagare Sebastian Liljedahl välkommen. 

Sebastian hade med eget bakat bröd till försäljning, som det var en rykande åtgång på. Sebastian ville påstå att det är skillnad på bröd och bröd.

Sverige har inte samma brödkultur som andra länder. Ljusare bröd äter man mera av. Äter man 1 brödskiva av tex mörkt surdegsbröd kan det räcka med 1 skiva , för det är mera mättande.

Sebastian började med surdeg som är bra för tarmsystemet.

Jästbröd är ej bra för magen.

Man måste ha tålamod när man bakar med surdeg. 

Sebastian använder enbart kulturmjöl.

Kulturmjöl odlas i Vikbolandet, sedan hämtar han mjölet i Skärblacka. 

10 000 år har vi använt vete.

Surdegen är perfekt då den har en yoghurt doft. Vinägerdoft, då är det fel på surdegen.

Försiktigt med sirap o socker då jäser degen fortare. Salt viktigt hämmar jäsningen. 

96 gr när brödet är färdigt.

Sebastian rekommenderade några böcker: Martin Johansson Enklare Bröd

(Finns på biblioteket) och Kenny Jacopsson som kan det här med surdeg 

(Låt degen stå i kylen)

Ett förslag att baka är i en järngryta vätskan försvinner ej i ugnen. Kör på högsta värmen på ugnen. Klä in grytan med bakpapper.

Ordförande avtackade Sebastian Liljedahl med en blomsterbukett.

Därefter blev det kaffe med smörgås samt kaka. 

Kvällen avslutades med lotteridragning.